Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Intervju med träexperten Johan Fröbel

Intervju med träexperten  Johan Fröbel

Johan Fröbel

Gör: Chef distribution och teknik på Svenskt Trä
Bor: På Ekerö med sambon och hundarna
Gillar: Trä, skog och jakt


Fram till 1994 var det förbjudet att bygga hus i trä högre än två våningar i Sverige. Sedan dess har trä som byggmaterial gjort en resa, även tekniskt och estetiskt. Trä används nu i flervåningshus med bärande stomme av KL-trä och limträbalkar. Sammanlagt byggs cirka 20 procent av Sveriges flervåningshus i trä. En som tycker att det borde vara många fler är Johan Fröbel, chef för distribution och teknik på branschorganisationen Svenskt Trä.

– Trä är vårt naturliga, närodlade byggnadsmaterial i det här landet, vi hade bara glömt bort det. 70 procent av Sveriges yta består av skog. Tekniken går framåt och idag kan man bygga nästan vad som helst i trä, berättar Johan.

Träexperten som växte upp på en brädgård

Han har precis kommit in från sin promenad i skogen med hundarna och berättar att skogen sänker pulsen och får hjärnan att slappna av. Effekten kommer även när man vistas i trähus. Johan är engagerad och kan mycket, ingen tvekan om det. Pappa var platschef inom bygghandeln och Johan växte mer eller mindre upp på brädgården. Han älskade att snickra, var bra på träslöjd och gick så småningom teknisk utbildning inriktad mot husbyggnation. Efter skolan började han jobba som konstruktör, kompletterade med en utbildning i marknadsföring och ekonomi och sålde sedan svenska byggkomponenter och hus ute i Europa i flera år. De senaste 20 åren har Johan kämpat för det svenska virket på branschorganisationen Svenskt Trä. Nu börjar han se hur framtiden ger träet rätt.

– Dels är svenskt trä närodlat, virket växer runt knuten. Det blir ett hållbart byggande. Dels är det ekonomiskt. Glöm stela armeringsjärn och tunga material.

Trä är enkelt att bearbeta och förändra. Det blir kortare byggtider, bättre arbetsmiljö, bättre logistik och mindre transporter. Sådant spar både hälsa och pengar. Det blir också lättare att renovera, bygga om och återvinna för nästa generation, säger Johan.

Med nya generationer

Med nya generationer både inom husägandet och hantverket behövs det mer kunskap om träbyggnation. Därför tar Johan och hans team på sex personer på Svenskt Trä fram mycket handböcker, anvisningar och utbildningsmaterial. De samarbetar ofta med experter utifrån, men mycket gör de själva också. Exempelvis har Johan skrivit större delen av Lathunden, appen som finns i snart sagt varje snickares mobil. En del andra publikationer har det också blivit.

– Vi pratar trä med alla som vill lyssna och de blir fler och fler. Se på limträ, det har ökat med 40 procent på fem år. Det är en jättebra produkt, som folk har fått upp ögonen för – både som konstruk- tions- och designmaterial.

Svenskt trä är en stor exportvara

70 procent av träproduktionen säljs utomlands och Johan är även med och marknadsför virket i Storbritannien och Frankrike. Det fina svenska virket ger goda inkomster till Sverige. Skogsindustrin försörjer över 300 000 personer i Sverige och ger landsbygden liv. Skogen hjälper också till att rena luften vi andas.

– Skogen är koldioxidneutral. Först växer träden i 80-100 år. Sedan avverkas de och används till hus och annat. Då avger nedbrytningen på hyggena koldioxid i 20 år. Men sedan tar de nya växande träden upp och binder koldioxid i 60-80 år. Och fortsätter att binda det som virke i våra hus. När det är dags, återvinns trävirket och blir ny energi eller nya produkter. Det blir som en grön cirkel, förklarar Johan.

Vi frågar honom vad han skulle vilja hälsa till våra läsare. Så här svarar han:
– Jag tycker det är skönt att svenskt trä verkligen är en produkt man kan stå för. Alla som bygger i trä är med och bygger ett hållbart Sverige.