Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

3 saker att ha koll på när du ska byta fönster

3 saker att ha koll på när du ska byta fönster

Funderar du på att byta ut dina gamla dragiga fönster till moderna och mer energisparande? Då har vi goda nyheter! Tack vare tekniska innovationer och smarta tillval är möjligheten att skräddarsy fönster efter just dina önskemål och behov större än någonsin.

Samtidigt kan ett fönsterbyte vara en stor investering och det finns en hel del att sätta sig in i – för både husägare och hantverkare. Låt oss guida dig igenom tre viktiga saker du behöver ha koll på för att fixa ditt fönsterprojekt.

Vilken typ av hus ska du byta fönster på?

Ett traditionellt rött trähus har en stil, medan funkis- eller 50-talshuset har en annan och villan från 70-talet ytterligare en. Idag går det att få fönster i moderna, lättskötta material i alla stilar och modeller.

Fönstren är en stor del av husets utseende och karaktär, därför är det vanligaste att följa husets stil när man byter fönster. Med rätt fingertoppskänsla går det självklart även att skapa spännande effekter genom att bryta av med fönster i en mer modern stil i ett äldre hus.

Var ligger huset som ska få nya fönster?

Husets geografiska läge och omgivningar och är nästa viktiga faktor när du ska välja fönster. Såväl klimatet där du bor som väderstreck och buller kan komma att påverka ditt fönsterval.

Ligger huset inne i stan, ute på landet eller nära havet? Hur många fönster sitter i soligt söderläge? Hur är höst, vinter, vår och sommar där du bor? Allt detta är saker att fundera på inför valet av material, modell och glas vid ditt fönsterbyte.

Bör fönstrets utsida vara i trä eller aluminium?

Stommen i moderna svensk-tillverkade fönster är nästan alltid trä, som tack vare den energisnåla framställningen är både prisvärt och miljövänligt. På senare år har kombinationen trästomme och utsida i aluminium blivit allt vanligare. Detta ger bättre motståndskraft mot väder och vind samt minimalt underhållsbehov.

Om du uppskattar klassiska fönster helt i naturmaterial finns nytillverkade träfönster uppdaterade med dagens moderna rötskydd, färger och ytbehandling. Fönster helt i aluminium är något dyrare och används främst i modern arkitektur med tunna karmar. Något som ökar i popularitet är fönster i uPVC (hård PVC) som kräver mindre underhåll än trä men med större klimatavtryck i tillverkningen.

Vi hjälper dig att välja rätt fönster

Besök din lokala bygghandel för att se vilka leverantörer som har fönster som passar just ditt projekt. Vi har ett brett sortiment av kvalitetsprodukter och kunniga säljare som är vana att fungera som bollplank, rådgivare och problemlösare vid såväl stora som små projekt.